
PROCEEDINGS OF THE COMMISSIONER OF SCHOOL EDUCATION 
ANDHRA PRADESH :: AMARAVATI 

PRESENT: K. SANDHYA RANI, I.Po.S. 

Rc.No. 1901Estt-lll/2017 Date: 1610612017 

Sub:- School Education - Issue of Rules - The Andhra Pradesh Teachers 
(Regulation of Transfers) Rules - Certain Clarifications I Further 
Instructions - Issued - Reg. 

Read:-1 . G.O.Ms.No.32 SE (Ser.ll) Dept., Dated:- 04.06.2017. 
2. This Office Proc.Rc.No.1901Estt-11112017, Dated:- 05.06.2017. 
3. This Office Proc.Rc.No. 190/Estt-111/2017, Dated:- 06.06.2017. 
4. This Office Proc.Rc.No.1901Estt-11112017, Dated:- 07.06.2017. 
5. This Office Proc.Rc.No. 190/Estt-111/2017, Dated:- 08.06.2017 
6. This Office Proc.Rc.No. 190/Estt-11112017, Dated:- 09.06.2017 
7. This Office Proc.Rc.No. 190/Estt-11112017, Dated:-10.06.2017 
8. Lr.Rc.No.2850/86/2017, Dated:14.06.2017 of the District Educational 

Officer, Visakhapatnam. 
9. Lr.Rc.No.65131A312017, Dated:14.06.2017 of the District Educational 

Officer, Kurnool. 
10. Lr.Rc.No.3141/A112017, Dated:15.06.2017 of the District Educational 

Officer, Ananthapuram. 

**** 
The attention of all the Regional Joint Directors of School Education and the 

District Educational Officers in the State is informed that, some of the District 
Educational Officers have requested certain clarifications in the reference 8th to 1oth 
read above. In this connection, the following clarifications are issued and they are 
requested to take further necessary action in the matter promptly. 

Sl. No. Clarification requested Clarification issued 
DEO, Visakhapatnam 

1 . The service rendered by the teachers 
in both the schools (i.e. closed school 
& present school who were effected 
during consolidation of primary Service rendered in the present 
schools in the year 2015) while school shall be considered while 
computing their service or only the computing their service. 
service rendered by them in the 
present schools where they are 
working ignoring their previous 
service in the closed school for 
identification of completion of 8 
academic years of service. 

D.E.O., Kurnool 
Whether all P.E.Ts & L.Ps working in Yes, follow Rule 13 (g) of 

1 upgraded posts should apply for web G.O.Ms.No.32 SE (Ser.ll) Dept., 
counseling for transfer of teachers. Dated: 04.06.2017 and clarification 
And all upgraded posts either filled Point No.2 issued C.S.E. Proc.Rc.No. 
OR unfilled should be notified as 1901Estt-lll/2017, Dated:08.06.2017. 
vacancies. 

(a) The vacancies of P.E.Ts & LPs Follow clarification Point No.3 in 
may be short fall, because of C.S.E. Proc.Rc.No. 1901Estt-11112017, 
30% of the School Assistant Dated: 08.06.2017. If still shortage of 
upgraded posts are earmarked vacancies, remaining LP I PET may 
for Direct Recruitment and some be adjusted in justified needy places 
of the SGTs are also promoted through counselling system. Salary 



as an upgraded 
Education posts. 

Physical may be claimed against vacant Craft I 
Drawing I Vocational Instructions I 
SGTs 

(b) If so, please clarify how to how 
to adjust all the LPs and P.E.Ts 
against the needy vacancy. It is 
therefore, requested for clear 
instructions to adjust all the LPs 
and P.E.Ts and to exercise their 
option in WEB COUNSELING. 

2 As per the staffing pattern prescribed 
in G.O. Ms.No.29 School Education 
DepartmentDt: 22-05-2017, the post Follow G.O. Ms.No.29 School 
of SA (PHY EON) was indicated Education Department Date: 22-05-
above the strength of 400. But, the 2017. 400 is the lower limit. If there is 
posts of P.E.Ts were upgraded even no need school with 400 and above 
below the strength of 400 vide in enrolment in the district, the 
G.O.Ms.No.144. Hence, the remaining P.Ds may be adjusted in 
upgraded SA (PHY EON) posts in the below 400 strength schools in 
schools below the strength of 400 are descending order. 
identified as surplus. Therefore, it is 
requested for clarification whether the 
said upgraded posts can be retained 
because there is no requirement of 
SA (PHY EON) for redeployment of 
said posts. 

3 HM I Teacher who availed Spouse Yes. 
points may Opt the nearest place of 
Spouse Working or any other place in 
the district. 

4 The Teachers who are transferred in 
INTER DISTRICT TRANSFERS Yes, only when the spouse is under 
under SPOUSE Grounds within the compulsory transfer. 
period of 08 years can avail transfer 
under SPOUSE Grounds in the 
present TRANSFER COUNSELING. 

5 School Assistants who worked as Gr. 
II Headmaster (FAC) in High Schools 
in Last academic year can be eligible 
to avail School related performance Performance points are eligible for 
points which are applicable to HMs acted on FAC also. If the posts 
Headmasters where they are real are filled in, regular HMs also gets 
responsible for the achievements in points as per eligibility and as per 
the School in Last academic year and rules. 
also specify how to allot the 
performance points if the HM posts 
are filled in the said academic year. 

6 In the WEBSITE, the category of Refer to clarification Point No.5 in 
posts such as DRAWING, C.S.E. in Proc.Rc.No.1901Estt­
VOCATIONAL INSTRUCTOR, MTI, 11112017, Dated:08.06.2017. for this it 
CARPENTRY, TAILORING, MUSIC may be considered in preceding 5 
etc., are also be noted for uploading years I 8 academic years. 
the vacancy position and to apply the 
teachers concerned. 

7 In the year 2009 some of the Part May be transferred within the trades 
Time Vocational Teachers concerned by way of counselling 
regularized and posted in the manually 
Vocational Complexes. Now, they are 
completed 08 years. Hence, whether 
such teachers can be transferred or 
retained in the Vocational 
Complexes. 



8 It is noticed that in the APPLICATION 
that the provision for opting the initial 
management of appointment was It is already rectified. Please recheck 
shown only GOVT. employees. But, 
not shown to the ZP employees who 
are working in GOVT. Schools. 

9 In the ITEM NO. VII & VIII under 
TABLE - 2 (B) in G.O.Ms.No.29 
School Education (SER.II) 
Department dated:22-05-2017, the Staff may be provided to such schools 
UP Schools consisting of VI & VII, VI as per the staffing pattern as per (vi) 
to VIII and having enrolment > 60 & Table - 11-B in G.O.Ms.No.29 SE 
80 respectively can straight away (Ser.ll) Department, Dated: 
upgraded I to full pledged High 22.05.2017. Upgraded schools may 
School from 2017-18 onwards by start functioning, pending submission 
opening VIII & IX Classes, subject to of necessary proposals for up 
availability of required infrastructure gradation of such schools and 
facilities in the school. Necessary obtaining formal approvals form the 
proposals shall be submitted. competed authority. provide. 
Therefore, it is requested for Necessary proposals should be 
clarification whether the posts can be submitted expeditiously/on priority. 
allotted as per the T ABLE-3 (A) 
under Rationalization or shall await 
permission orders to upgrade the 
School from the GOVT and report on 
availability of Infrastructure facilities. 
This doubt was aroused because as 
per the instructions of the GOVT. and 
G.O. Ms. No. 524. The permission 
from the Competent Authority is 
required for up-gradation of schools. 

10 In the year 2009, UP School was 
upgraded as High School. Please 
clarify whether the school seniority of 
such teachers working in the said School seniority shall be taken 
upgraded schools can be counted 
from its up-gradation or service 
rendered before the up-gradation 
also. 

11 During the year 2015 some schools 
were merged in other Schools or From the date of merging the school 
Model Primary Schools. In such station seniority shall be taken 
cases it is requested for clarification, 
how to reckon their station seniority 
either from date of merging or the 
service rendered before merging of 
the school. 

D.E.O., Ananthapuramu 
1 Certain Head Masters have been 

transferred as Mandai Educational Follow Rule 13 (g) of G.O.Ms.No.32 
Officers and consequently vacancies SE (Ser.ll) Dept., Dated: 04.06.2017 
of H.Ms Gr.ll have arisen. These and clarification Point No. 2 issued 
posts have been filled in on adhoc C.S.E. Proc.Rc.No. 190/Estt-111/2017, 
basis on promotions as Head Dated:08.06.2017. 
Masters Gr.ll. Whether these adhoc 
promotions as Head Master Gr. II may 
be shown as vacant or not in 
transfers 2017. 

2 Certain Head Masters vacancies 
have arisen due to Superannuation The superannuation vacancies filled in 
and those posts have been filled in need not be shown as vacancies. 
on adhoc basis as Head Master. 



Whether the said adhoc promotions 
may be shown as vacant or not in 
transfer- 2017 

Further, all the Regional Joint Directors of School Education and the District 
Educational Officers in the State are informed to note the following clarificaitons and 
advise the teacehrs, Headmaster Grade II accordingly. 

To 

1. Allow performance points in respect of HMsGr.ll I Teachers also working on 
deputation in I.A.S.Es I C.T.Es I D.I.E.Ts/under work adjustments on certification 
issued by the Head of the institutions concerned. This may be allowed at the 
time of verification of certificates. 

2. Do not shift the Language Pandits in the Government I Z.P. High Schools for the 
reason , that the posts of LPs are not mentioned in the TABLE- Ill A in G.O.Ms. 
No. 29 Edn. Dt: 22.05.2017 except in the event that the posts are upgraded 
and needed to UP Schools as deficit. 

3. Under Rule 7 Special Points sub rule iii "the benefit of spouse points shall be 
applicable to one of the spouse once in 5 I 8 years only". It may be considered 5 
years I 8 academic years instead of 5/8 years. 

4. Under Rule 10 (d) participation of school children in inspire/ science fair I 
exhibition organized by State I Central Government the performance points may 
be allowed in 5 years I 8 academic years provided that they have not availed 
during the said period. 

5. When a post is identified for shifting under Rationalization in a particular school 
where there is a teacher due to be retired on 301

h, June, 2017 in such school, the 
post in which the retiring person is working may be shifted instead of other 
working teachers in the school. 

6. Spouse of the service person working in C.I.S.F. may also be considered under 
Rule 12 (k) of preferential category in the G.O.Ms.No.32 SE (Ser.ll) Department, 
Dated: 04.06.2017. 

7. Teachers working in the Districts and covered under G.0.610 may also apply for 
transfers as per their eligibility. 

Receipt of these proceedings should be acknowledge. 

Sd/- K. SANDHYA RANI 
Commissioner of School Education 

All the Regional Joint Directors of School Education in the State. 
All the Collectors and District Magistrates in the State 
All the District Educational Officers in the State. 
I.T. Cell of this office. 
Estt-11 and Estt-IV Section of this office. 
Copy submitted to: 

The Special Chief Secretary to Government, School Education 
1 
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